HTML

Gergő blogol

Ezt a blogot három korábbi írásom kapcsán indítom, amelyeknek újra aktualitása lett számomra. Hogy hová jutunk? Az élet számtalan területét érinteni fogom. Ahogy én látom..

Friss hozzászólások

2011.03.23. 18:22 GGerg

Mi van ezekkel?

Csikós nagyszerűen leírta ebben az összeszedett publicisztikában azt, amire én már gyerekkorom óta gondolok elméletben és amit most élek meg a gyakorlatban. Igazából nem is kell sokat gondolkodni hozzá, bár az tény, hogy otthon nagyon nagy a pénzügyi analfabéták aránya, a diplomások között is.

Én régóta csak röhögni tudok otthon azokon, akik:

- lecserélnek egy fiatal, 3-6 éves autót, mert két-három alkatrészt esetleg cserélni kéne (ez az igazi környezetszennyezés)

- akik azért cserélnek le egy autót egy újra, mert az esetleg egy-két literrel kevesebbet fogyaszt(hat)

- a futásteljesítményt nézik, nem az állapotot és nem mernek megvenni egy használt autót ("ne legyen benne sok km", gondolom, ismerős)

- akik hitelre vesznek autót, amit ráadásul akkor már nem tartanak meg legalább tíz évig

Én is azt veszem itt észre Angliában, hogy nem igazán számít, milyen autója van az embernek, hogy öreg-e vagy fiatal, kicsi-e vagy nagy. Itt el tudnak járkálni az emberek tizenéves autókkal is, otthon ez égő.

Egy komment(részlet):

"Na és a másik, hogy okos ember nem cserél 3-5 évente autót.
A hibákat egy 5-10 éves autón lehet előre tudni, hogy mik várhatók, pénzügyileg lehet rá tervezni. Egy pár év alatt kiküszöbölhetők a gányolások, utána már a tulaj üzemeltetési kultúrájától függ az egész. Hogy a magyar beleszarós autótartás miatt olyan rossz a használtauók megítélése, abban lehet valami."

 

Aztán legfeljebb, amikor majd 15 év múlva megkérdezi a gyerek, hogy fater, nem tudnál egy kis pénzzel elindítani az életbe, akkor majd széttárja a kezét, és aszondja, fiam, beleöltük minden pénzünket az autóba.

Valami nagyon el van baszva otthon az emberek agyában, akik megérdemlik a sorsukat..

2 komment

Címkék: hülyék magyarország autó kikapcsolódás


A bejegyzés trackback címe:

https://gergoblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr842765676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2011.03.25. 12:23:18

Volt szerencsem most elolvasni a cikket, es szerintem valamit felreertettel. A cikk az nem az uj auto/hasznalt auto osszehasonlitasarol szolt, hanem arrol hogy addig nyujtozkodj ameddig a takarod er.

Ha nem engedheted meg hogy hitelre vegyel uj autot, akkor inkabb vegyel regebbit. Es ezzel a mentalitassal persze semmi baj sincs.

Pusztan ennyirol volt itt szo, nem pedig osszemerve hogy most melyik jobb a regebbi vagy az uj.

Valaki irta a kommentekben hogyha o lecsereli a 3 eves autojat, az nem a roncstelepre megy, hanem azt is megveszi valaki. Miert is lenne ez kozvetlen kornyezetszennyezes? Csak mert tobb gazdaja lesz az autonak es nem az elso tulaj alatt esik majd szet?

Ez a tema amugy rendkivul osszetett, es a cikk iroja elkoveti azt a hibat hogy csak a sajat (autohoz erto) szemszogebol nezi a helyzetet, es az osszes baratja akit felsorol az mind ert az autoszereleshez. Mit tegyen az olyan ember aki nem ert az autokhoz, nem ismer megbizhato szerelot, es nem szeret butykolni es allandoan azt nezni hogy most mit kell cserelni? (persze, csak ezert ne vegyen uj autot) Az ilyen emberekben igenis jogosan van benne hogy egy ujabb auton kevesebb dolgot kell cserelni es kevesebb dolog hibasodik meg.

Amugy szerintem a tema tul van lihegve, mert en alairom valakinek ez a hobbija, szeret szerelgetni, stb, de vannak olyanok is akik ezzel nem akarnak foglalkozni. Itt a penz szab hatart hogy ki milyen autoval jar ...

En elegedett vagyok az autommal, es szerintem amikor 5-6 eves lesz le is fogom cserelni egy ujabbra.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2011.03.25. 17:37:52

@Zlot: Nem erről van szó, semmi bajom az új autókkal, nekem egyszerűen 90%-uk nem tetszik. Attól másnak tetszhetnek.

Arról van szó, hogy Magyarországon ahhoz, hogy valaki új autót vegyen, vagy gazdagnak vagy hülyének kell lenni. Vagy mindkettőnek.

Ahhoz, hogy ezt az új autót pár évente cseréljék, ahhoz nagyon gazdagnak vagy hülyének kell lenni. Vagy mindkettőnek.

A Csikós-cikk csak kiindulás volt ahhoz, amit leírtam.

Szerintem ha valaki vesz egy új autót, akkor minimum tíz évig meg kellene tartania. De ez a legalja. Inkább tizenöt.

Egyébként ha lenne egy csomó pénzem, akkor megvenném álmaim autóját, ami egyébként valószínűleg így is a következő autóm lesz. Mert attól, hogy pl. szerinted az egy öreg fos (2002-ben fejezték be a gyártást), én teljesen újjá fogom varázsolni, attól függetlenül, hogy lehet, hogy akár 5000 fontnyit is kell az új állapothoz rákölteni (az árak 2000 és kb. 5000 font közöttiek). De ott nem lesz megalkuvás, pici sem..
süti beállítások módosítása