HTML

Gergő blogol

Ezt a blogot három korábbi írásom kapcsán indítom, amelyeknek újra aktualitása lett számomra. Hogy hová jutunk? Az élet számtalan területét érinteni fogom. Ahogy én látom..

Friss hozzászólások

2010.10.21. 21:17 GGerg

Úgy tűnik: feladom

Nincsenek jó híreim. Megint.

Tegnap is nagyon jó volt a meló, szeretem ezt csinálni. Viszont délután hívott az ügynökség, hogy ma nincs munka és ma hívni fognak. Nem hívtak. Erről ennyit. A "paraszt"termosztát jól működik, legalább nem fagyoskodtam az autóban (és a motor sem).

A pár lánytagja, akiknél lakom a tesómmal kérdezte, hogy mik a terveim, mert már nézegetnem kellene a lakásokat (egyébként baromi furcsa, hogy időnként és e poszt írása közben is szlovákul beszélgetnek, ami szlovákiai magyar lévén inkább több is, mint furcsa). Ilyen történések közepette nincs mit nézegetnem. Úgyhogy laknom sem lesz hol novembertől. Nagyon jó. Egyébként tegnap este meg tudtam nyitni a leveleimet és írt a faszi, hogy kiadta a szobát reggel, úgy tűnik, ezért nem volt ott hétfőn a megbeszélt időpontban.

Úgy tűnik, feladom. Nagyon kockázatos lenne maradnom. És az a helyzet, hogy csak magunkra számíthatunk Ágival. Illetve anyukámra és az anyai nagymamámra. Apukámtól múlt hónapban nagy nehezen sikerült "kikönyörögni" ötvenezer forintot, de már rögtön megemlítette, hogy majd átirányítja a segélyemet (nem merem megszüntetni ebben a helyzetben, de nyugodtan jöhetnek anyázó kommentek) az ő számlájára abban a hónapban. Csak lestem. De a tegnapi beszélgetés sem volt semmi: ha lesz rendes munkám, akkor egy-két havit a megszüntetés előtt szintén utaljunk. Fura ez. Őt is segíti az amúgy engem és a tesómat nagy ívben leszaró  apai nagymamánk és az apai nagypapánk is, legalább a gyereküket. Ő pedig, mikor majdnem kerékbilincset kaptunk 120 fontos büntetéssel, azt mondta, hogy hagyjuk ott az autót és menjünk haza géppel. Ja, 120 font miatt, a kb. 800 fontos autót, benne mindenünkkel. Ez tényleg jó, okos ötlet volt... Sok ilyet még.. Az ügyintézésben segít, még jó. És azért tényleg jó arc.

Nagyon szívszorító volt v011 e-mailje, mikor megírta, hogy nem számíthat senkire, mert nincs senki. Van ennél is rosszabb: az, mikor tudod, hogy tudnának segíteni, de nem segítenek. De mosolyognak rád, mintha mi sem történne. És a duma elviselése, hogy "az unokáknak  élek".

 

 

Pedig én csak a diákhitelemet szerettem volna visszafizetni. Másnak a nagyszülei szó nélkül megteszik maguktól, én a sajátomat nem fizethetem vissza úgy, hogy esetleg segítenek elkezdeni az életemet külföldön. Azt is magamnak köszönhetem, hogy kijöttem, azt meg anyukáméknak, hogy maradhattam. Köszönöm, amint lehet, megpróbálom visszaadni, bár nem kérték. És szerettem volna megműttetni az orromat is. Hát ezekből nem lesz semmi. Az életem nem ér egy guriga taknyot sem. Ja, mégis: ötvenezret. "Kikönyörögve".

Van még feladat, pedig legszívesebben azonnal indulnék, bár nem tudom, hol fogok lakni. De nem tudok, mert az autóban ki kell cserélni a termosztátot és még meg sem rendeltem.

Ha van Isten (úgy tűnik, nincs, úgy látszik, nem vesztettem semmit azzal, hogy nem voltam sosem hívő), akkor azért remélem, hogy egyszer visszaadja azt, amit elvett tőlünk. Anyagilag-, de főleg lelkileg teljesen le vagyok rombolva. Teljesen.

 

Lesz még poszt, de picit ritkábban, nincs is miről írni, otthon pedig nem fog történni semmi, ezt garantálom. Ha lesz erőm rá, valamelyik nap megírom Iridium kommentelőm véleményével (itt olvasható) kapcsolatos álláspontomat és megpróbálom vele felvenni a kapcsolatot e-mailben, telefonon vagy Skype-on, MSN-en) az ex-landlorddal történt eset miatt. Mert nem kellene annyiban hagyni. Állítólag elég sok pénzt ki lehetne húzni a történetből, de nekem csak az kellene, amit ellopott tőlem. De erről majd később.

 

U. I.: Pont most jött meg Gábor és azt mondja, egy hónapot ki kellene még húzni. Ilyen körülmények között ezt már nem tudom vállalni...

9 komment

Címkék: anglia munka külföld szívás állás


A bejegyzés trackback címe:

https://gergoblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr502389649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2010.10.22. 10:00:22

Egyszeruen ehhez nem tudok tamogatoan hozzaszolni.

1. Miert kellett neked mindenaron ugynoksegekhez menni munkaert?
- Mindenki tudja hogy az ugynokseg csak akkor hiv ha van munka. Foallast nem nagyon varhatsz toluk, ergo teljesen megbizhatatlan munkarendet adnak. Erre nem hiszem hogy lehet egy eletet alapozni
- a nyelvtudasoddal, ami allitolag jo, miert csak gyarban tudsz dolgozni?

2. Miert nem folytattad kozben a munkakeresest?

3. Meg mindig nem irtad le, hogy volt e onelatrajz szoras. Hogy bementel e gyorsetterem-kavezo lancokba (burger, meki, pret, starbucks,costa,nero)
- Ezek a munkahelyek annyival jobban mint az ugynokseges gyari melok, hogy itt normalisan bejelent teged a ceg, es nem az ugynoksegtol kapod a bered. Itt rendesen foallasban lehetsz es dolgozhatsz ami kifer a csovon. Az ilyenekre lehetne alapozni az ugynoksegekre nem.

Latom most mar Istent okolod a hanyattatasaidert, nem vagyok en sem vallasos, de ez azert vicc. :) Egyedul te vagy felelos ha valami nem ugy jon ossze, ezt ne felejtsd el. Szerintem annyi segitseget kaptal blogon keresztul mint nem sokan, es megis kudarcot kudarcra halmozol, kezdek megerosodni abban a hitben hogy "eletkeptelen" vagy a kulfoldi eletre.

Ha az ember meg akar ragadni Angliaban, akkor MINDEN ALLAST ELVALLAL, es ha van is allasa folyamatosan keres tobbet.
- Ha mar van egy foallasod, szorolapozas, takaritas, babysitterkedes estenkent, stb stb stb.
Rengeteg munka van, plane nagyvarosokban, es nem, hangsulyozom nem A LEGMESSZEBB LEVO UGYNOKSEGHEZ KELL MENNI, hanem ami a varos kozepen van.
Ki kell nyomtatni 500 eletrajzot, es nekiindulni. Valamint Gumtree-n hirdetest feladni, stb stb stb /

A lakasnezegeteshez meg annyit, hogy egy nagyvarosban az ember napok alatt talal normalis szallast, mert egyszeruen az emberek jonnek mennek, szallas pedig mindig van.

Ha ennek ellenere megsem talalsz, akkor ennyi, nincs mit mondanom.

A legelejen meg sajnaltalak benneteket hogy mennyire poruljartatok sokmindenben, de kezd ugy tunni, hogy eme bajok okozoja te/ti vagytok.

Mindezek ellenere ugy erzem hogy sikerulhetne ha vegre azt csinalnad amit nalad SOKKAL tapasztaltabbak ajanlanak, nem pedig a Sors/Isten/Felsobb hatalmakkal takaroznal hogy miert is nem sikerul neked tobb honapos angliai ittlet alatt megallapodni ....

Iridium 2010.10.22. 11:21:09

Egy kis léleköntés miatt jöttem, úgy látom kicsit elkenődtetek. Hadd kezdjem azzal, hogy valamilyen szinten Zlottal értek egyet. Mondjuk én azt javasolnám, hogy költözzetek beljebb Londonba, Watford eléggé kint van, sok lehetőségből kimaradtok, ha messzebb laktok a várostól. Anyagi oldalról is nézve pedig egyenesen katasztrófa, a rengeteg utazás nem csak időt, de sok pénzt is felemészt. Mi évek óta vacillálunk egy autó megvásárlásán például, de néhány nagybevásárláson kívül eddig semmi nem igazolta a szükségességét számunkra. Viszont nagyon sokba is kerülhet főleg, ha nincs miből költeni rá. Javaslom ehelyett a busz+metró+vasút kombót, esetleg egy bringát. Nem kényelmesek, de olcsóbbak, szerintem meg ennek kellene a fő szempontnak lennie jelenleg. Nem akarok példálózni, de mi annak idején 25p-s kenyeret ettünk, kilométereket gyalogoltunk, hogy spóroljunk a buszon (ami a legolcsóbb közlekedési eszköz...), de valahogy csak kibírtuk. Közben heti 20-30 fontokat kerestünk (ha hívott az ügynökség, ismerős, mi?), amiből többet költöttünk önéletrajz nyomtatásra, mint kajára. Aztán lett először neki, aztán nekem is normális melóm, 3-4 hónap alatt megspóroltunk annyit, hogy már megengedhettük magunknak a szalámit arra az üres kenyérre, és még egy szakadt, használt, spanyolbillentyűzetes notebookot is tudtunk venni végre. Rengeteg könnycseppbe került mindez, szerintem életünk egyik legnehezebb szakasza volt ez, sok-sok kínkeserves nappal. Emlékszem, még 3-4 hónappal a kiérkezésünk után is szinte minden nap haza akartunk menni. Egyszer én kenődtem el, egyszer ő, megvigasztaltuk egymást és máris végetért az a rossz nap, tudtuk, hogy a következő már csak jobb lehet.

Közben, mégegyszer elolvasva látom, hogy még büntetést is fizettetek az autó után. Tényleg gondoljátok végig, hogy mi a fontosabb: a pillanatnyi jólét, vagy hosszútávon a stabilitás. Ezen sem én, sem más nem fog tudni segíteni, ha Ti nem döntitek el, mi is az igazán fontos számotokra. Kérlek értsétek meg azt is, hogy ha a segítő szándékkal érkezők is azt látják, hogy "szórjátok a pénzt", amíg igazán nincs is mit szórni, akkor előbb-utóbb ők is elpártolnak majd, mert még ők is reménytelennek fogják látni a helyzeteteket. Zlot nagyon jól írta, hogy mindenképpen érdemes megfogadni azok tanácsát, akik tapasztaltabbak nálatok. Mi évek óta itt élünk, nem azért mondjuk, hogy ezt és ezt így és így érdemes csinálni, mert untatni akarunk. Viszont ha csak azt látjuk, hogy magatok alatt vágjátok a fát, akkor előbb-utóbb mi fogjuk megunni a makacsságotokat, azt pedig senki nem szeretné.
Tényleg, őszintén, eszem ágában sincs kioktatni Titeket, elvégre a Ti életetekről van szó, saját döntéseiteknek Ti viselitek a következményeit. Én (és még sokan mások) segíteni szeretnénk, de csak akkor tudunk, ha engeditek nekünk. Ezért is kérlek, hogy erre a kommentemre (és Zlotéra is) ne reagáljatok, csak nézzetek a tükörbe és gondoljátok át még egyszer, hogy mi (ki) miatt kerültetek előnytelen helyzetbe, és hogyan tudnátok ezen változtatni. Ha felismeritek a problémát, mindannyian örömmel fogunk segíteni, úgy látom szerencsére egész jó közönségetek van itt a blogon. Ne hagyjátok kárba veszni!

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.10.22. 11:35:56

@Iridium: Szia! Már Birminghamben vagyok, kicsit lemaradtál. Nem költök én sokat, felvágottat pl. egyáltalán nem veszek, mert nem szeretem ezeket a bolti szarokat annyira. Szinte nem is eszem, nem kívánom.

Fel tudnád velem venni a kapcsolatot e-mailben vagy MSN-en (mindkettő turcsanyigergo kukac freemail pont hu), esetleg Skype-on?

v011 2010.10.22. 11:46:29

Csak pont azt nem sikerült megértetnem veled, amiért leírtam: önmagadra mindig számíthatsz.

Pokollá teszed az életed, ha megorrolsz Zlotra, amiért nem adja meg a telefonszámát, ha 100x leírod, hogy naugye, hogy nem hívtak vissza, pedig megígérték, ha sérelmezed, hogy _neked_nincs szupernagyid, ha zokon veszed, hogy szlovákul beszélnek a hátad mögött, talán azért, hogy ne értsd, ha sérelmezed, hogy az apukád olyan, amilyen.... csak a blogod alapján végtelen mondatot tudnék kanyarítani neheztelésre okot adó történésekből.

És ha vagányabban állnál a helyzetedhez? Mondjuk "mit csinálnék, ha hétfőtől nem lenne kenyérre pénzem"? Persze nem feltétlenül kell megvárni ezzel azt, amíg tényleg nincs mit enni. Ha az a válaszod, hogy küldetnék még pénzt vagy elindulnék haza, akkor már elkéstünk. (A lelkiállapotod már réges-rég vékony jég, és én megértem a miértjét is.)

De: nagyon gyerekes valami felsőbb hatalomtól azt elvárni - Isten lététől vagy nemlététől függetlenül! -, hogy majd neked igazságot szolgáltat (valaki, bárki), mert önhibádból/önhibádon kívül veszteség ért. Nincs olyan akármi, ami garanciát ad vagy kárpótolna, ha rosszul alakulnak a dolgaid. A saját életedért te vagy felelős (nem a "rossz" tanácsot adók...), neked kellene a lehető legjobbat kihozni belőle. A családod adott, a habitusod adott, a körülmények részben adottak, viszont rengeteg dolog van, amin tudsz alakítani, csak rajtad múlik.

Pedig milyen sokáig kibírtam a kezemen ülést, nem akartalak már baszogatni :)

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.10.22. 11:52:44

@v011: He, én nem haragszom Zlotra.

Istent csak úgy megemlítettem, csak azért, mert nem vesztettem sokat azzal, hogy hitetlen voltam eddig.

Egyébként tegnap este felhívtam az ügynökséget. Tesóm tanácsolta, mert nehogy az legyen, hogy nem hívtak és reggel meg keressenek, hogy hol vagyok. Azt mondták, hétfőn mehetek.

Köszi a léleköntést.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.10.22. 11:55:14

@GGerg: Nem arról van szó, hogy ki a felelős, hanem hogy megtehetnék, hogy segítsenek, nem erőn felül kellene tenniük. Ők az elvárható minimumot nem hozzák. De ha figyelmesen olvasol, nem is ez a baj. Hanem az, hogy közben hangoztatják, hogy "az unokáknak élek".

Ez a szar...

ZmanUK 2010.10.22. 13:19:24

A kerdeseimre en sosem kapok valaszt :)

Gergo:

Irj mar egy posztot legyszi hogy miert:

- gondolod ugy hogy ugynokseg az egyetlen hely ahonnan lehet munkad
- szortal e oneletrajzot ahogy ezt oly sokan ajanlottak?

ELore is koszi

v011 2010.10.22. 13:30:43

@GGerg: Te minden bizonnyal régebben ismered a nagyszüleidet, de én már hónapokkal ezelőtt felfogtam, hogy nem nagyon számíthatsz tőlük segítségre, pont mert figyelmesen olvasok. Mindegy mi jön ki a szájukon. Nincs elvárható minimum és nem csak ők prédikálnak vizet borivás közben, erre mérget vehetsz. Beszélgethetsz velük arról, hogy neked ez rosszul esik, lehet, hogy lesz eredménye, lehet, hogy nem. Után lapozhatunk, és megnézhetjük, hogy mire viszed a segítségükkel vagy anélkül.

Hogy lehet már olyat írni (tudom, te blogod..), hogy nem vesztettem sokat, hogy hitetlen voltam? Az nem sokat vesztés vagy nem vesztés kérdése, nem megéri/nem éri meg eldöntendő kérdés. Nekem különben az fáj, hogy magadban nem hiszel, hogy meg tudod csinálni.

Most közel hajolnék hozzád és a szemedbe nézve azt mondanám neked, hogy "Gergő, ébredj már fel!" :)

Iridium 2010.10.22. 13:34:11

Sok dolgot kell tisztázni mielőtt jogi útra terel bizonyos ügyeket az ember. Elég erősek vagytok-e ahhoz, hogy végigvigyétek az ügyet, ami akár olyan eredménnyel is végződhet, ami nemhogy jobbá, hanem egyenesen rosszabbá tenné a helyzeteteket. A bíróság dönthet a javatokra, de ennek az ellenkezője is bekövetkezhet, ezt mindenképpen érdemes számításba venni. Mérlegelni kell, a lehető legpontosabban megtervezni minden lépést, minden eshetőségre fel kell készülni mielőtt nekivág az ember. Azt is szem előtt kell tartani, hogy az esetleges kedvező ítélet esetén az alperes képes lesz-e végrehajtani a bíróság döntését (pl. hogy ki tudja-e majd fizetni a kérdéses összeget). Ha nem vagytok biztosak benne -elvégre bármikor jelenthet csődöt is az illető a procedúra folyamán- akkor ismét meg kell gondolni, hogy érdemes-e pénzt és energiát ölni a "semmibe". Hiába kedvező az ítélet ugyanis, ha nincs látszatja. Az igazság ma már sokszor nem elég (főleg mondjuk a Ti helyzetetekben). Ismét negatív dolog lehet, ha az illető esetleg fellebez, megtámadja a bíróság döntését, vagy egyszerűen egy másik jogi csatába kezd egy másik téren (megkeresi a Ti gyenge pontotokat). Ezt mind-mind végig kell gondolni, előkotorni minden egyes papírt, amit kaptatok, amit aláírtatok, mindent, mielőtt rászánjátok magatokat.

Azt is érdemes végiggondolni, hogy a jogi útra terelést (főleg ilyen kisebb ügyekben) csak a legutolsó esetben javasolják. Léteznek az ún. ADR-ok (alternative dispute resolution), akik a bíróságon kívül próbálják békéltetni a feleket. Ugyanakkor, ha ADR-hoz megy az ember, az esetleges negatív döntésüket egy későbbi bírósági döntés SEM írhatja felül. Azaz, ha az ADR-nál negatív eredmény születik, azt már bírósági úton sem lehet "megjobbítani", mivel a felek előzőleg írásban megegyeznek arról, hogy az ADR döntését fogják elfogadni, bármi is legyen az. Nincs fellebezés tulajdonképpen.

Az illetékes county courtnál (talán a Watford County Court?) lehet az ügyet bíróság elé vinni, valamennyi pénzbe kerül a formanyomtatvány beadása (20-30 font kb.) A Ti esetetek valószínűleg small claimnek minősül majd, ha a kérdéses összeg nem éri el az 5000 fontot (gondolom nem).

Ami az egyik legfontosabb az előkészületek során, hogy ki kell találni, milyen tenancy agreementetek volt. Ha kevesebb, mint 50k volt az éves bérleti díj ÉS 1997. február 28.-a után költöztetek be ÉS privát landlordttól béreltétek az ingatlant ÉS jogotok volt a saját élettérhez, ahova a landlord nem léphetett be az előzetes beleegyezésetek nélkül (ez lehet egy kulccsal zárható szoba is), AKKOR ún. Assured Shorthold Tenancy Agreementetek volt. Ez a legvalószínűbb a legtöbb mai TA-nél, de mindenképpen meg kell győződni előzetesen erről. Fontos még, hogy mikortól meddig szólt a szerződés.

Tudni kell, hogy ha nem kaptatok rentbookot, amiben a szokásos bérleti díj átvételezését tanúsítja mindkét fél, akkor a landlord bűncselekményt követett el.

Tudni kell, hogy a 2007. április 6-át követő tenancy esetén a depositot minden esetben egy ún. Deposit Scheme-ben kell törvényileg elhelyezni. A landlordnak ezután 14 napon belül tájékoztatni kell a lakót, hogy melyik DS-et választotta. Ennek elmulasztása esetén a landlord törvényt szeg, az automatikus (!) bírság összege pedig a deposit háromszorosa plusz a deposit (azaz összesen a 4-szerese), melyet a sértett fél számára kell kifizetni. Tulajdonképpen ez az a pont, ami érdekessé teszi az ügyet, hiszen jó eséllyel "feketézett" a landlordotok (ahogy nagyon sokan teszik), ez lenne a legerősebb pillér az ügyben. Érdemes még tudni, hogy a landlordot le is tartóztathatják, ha ez bebizonyosodik. Előterjeszteni ezt a councilnál lehet a tenancy liaison officernél (akiket ütni-vágni kell, mert többnyire nem akarnak semmit se csinálni, na... ők is állami alkalmazottak).
Ha tehát mondjuk 500 font volt a havi bérleti díj, valamint a deposit kéthavi bérleti díj (1000 font), akkor az automatikus bírság összege 1000+3x1000 = 4000 font lesz. Ezen felül persze még érdemes beletenni a kérvénybe, hogy a bírósági költségeket (~a nyomtatvány árát) is az alperes térítse meg.
(megjegyzés: ha a landlord a bírósági formanyomtatvány beadásáig beteszi a depositot egy DS-be, akkor már jó eséllyel megússza a felelősségre vonást. Ez ugyanakkor valószínűtlenül hangzik esetetekben, mivel már nem laktok ott tudomásom szerint).

Érdemes még tudni, hogy a landlord nem rakhat csak úgy ki az utcára senkit, minimum 2 hónappal előtte, írásban kell tájékoztatni a lakót erről. Ennek elmulasztása esetén a landlord törvényt sért.
Továbbá, a lakó sem költözhet ki elvileg a szerződésben vállalt idő előtt, ami egy rossz pont lehet. Viszont ezt semlegesíteni lehet azzal, hogy a kiköltözés szükséges volt a landlord viselkedése és tettei - megütött - miatt. Megint rossz pont lehet, hogy a kiköltözést követő 4 napon belül a lakónak tájékoztatni kell a landlordot az új elérhetőségéről, ellenkező esetben szankciókra számíthat. Ez azért kell, hogy a landlord is élhessen jogaival, természetesen.
Ha már a címeknél tartunk, a landlord köteles a nevét és elérhetőségét biztosítani a lakó számára. Ez általában megtörténik, a szerződésen szerepelni szokott ez az adat. A címnek mindenképpen Angliában kell lennie, ha a landlord külföldön él, akkor egy angliai címmel rendelkező megbízottját (általában ügynökséget) kell megneveznie. Ha ez nem történik meg és a lakó kifejezett írásbeli kérésére sem pótolja a landlord az elérhetőségét a levél keltezését követő 14 napon belül, úgy törvényt sért és 1 évi börtönbüntetésre ítélhető. Más dolog ugyanakkor, hogy mivel már valószínűleg nem vagytok jogi viszonyban (kiköltöztetek azóta), így ez csak információ lehet számotokra, mintsem hasznos.

Van még sok-sok apróság emellett, amit fel lehet hozni, mondjuk a rendőrség írásos igazolása, hogy a landlord megütötte Gergőt, Ági emiatt idegösszeroppanást kapott és depressziós lett (hihetetlen, de rendkívül erős fogódzkodó lehet, mivel a depressziót itt ugyanolyan tünetként kezelik, mintha nyakon szúrtak volna valaki). Tehát Gergőt bántalmazták, Ági depressziós lett (orvosnál voltatok-e, biztos találna egy-két horzsolást stb.) Meg különben is, mi az, hogy verekszik?!
Ha előzetes, minimum 24 órával korábbi bejelentkezés nélkül ment be hozzátok a landlord (vagy akár csak dörömbölt az ajtón), azzal harrassmentet követett el, azaz törvényt sértett. Itt érdemes megjegyezni, hogy actual bodily harmot (ABH) követett el azzal, hogy meglökte Gergőt, mivel a horzsolásos esetek már annak számítanak. A depressziót bizonyítani kicsit nehezebb még, de az orvosi igazolás nagyon sokat nyomhat a latba. Továbbá az is ABH-nak számíthat, hogy mondjuk ordított veletek, hiszen a "leordított fél" pulzusa az egekbe szökhet, ami egy szívgyengeségben szenvedőnél akár rosszul is végződhetett volna. Ezeket persze mind-mind orvosnak kell alátámasztania.

Egyébként érdemes a fentiek tudatában megkeresni egy citizens advice bureau-t, ahol ezeket az infókat még sok mással is kiegészítik. Ők nem fognak cselekedni helyettetek, azt nektek kell, ha akartok. Viszont meg tudják majd mondani, hogy milyen a szerződésetek, annak fényében pedig miyen lehetőségeitek vannak.

Nagyon fontos még, majdnem lemaradt.. Szóval probléma lehet még az, hogy már nem laktok a kérdéses helyen, ez nehéz kérdéseket vethet fel. Miért nem akkor kezdtétek el a jogi procedúrát, csak később, pl? Szerintem erre a legjobb fogódzkodó a landlordotok saját fas.ságának köszönhető, ti. hogy meglökte Gergőt, ill. Ági sokkot kapott. Erre hivatkozva ugyanis mondhatjátok, hogy annyira rosszul éreztétek magatokat (betojtatok), hogy csak a menekülésen járt akkor az eszetek, semmi máson. Most, hogy végre megnyugodtatok, és békében élhettek, szeretnétek a szükségtelen bajotok okozóját felelősségre vonni és igazságot tenni, ezért nyújtottátok be a kérvényt később. Említettem, hogy született már több precedens értékű ügy, ahol a sértett fél a kiköltözés után perelt, sikerrel. Így -mivel már van precedens- jobbak az esélyeitek is egy kedvező döntésre.

Nem tudom, milyen ügyvédekkel (azaz ebben az esetben nem ügyvédekkel, "csak" solicitorokkal) vizsgáltatnátok az ügyet, de ők általában megkérik az árát a szolgálataiknak. Én akinél voltam, az mondjuk 250+áfáért dolgozott óránként, minimum 2 órát számolva, általában 4-5 órát molyolnak egy ilyen ügyön. Viszont az is igaz, hogy az esetek 99%-ában a small claimekhez nem szoktak semmilyen jogi segítséget kérni a felek, egyszerűen a bíróság mérlegel a hallottak alapján (szemben a magyar törvényekkel, ahol a leírt jog, a törvények a fontosak, itt a szokásjog van érvényben. Azaz, a bíróság akár a ""törvénnyel szemben"" is dönthet, ha úgy ítéli meg, hogy az szükséges az igazsághoz. De mondom, nem kell itt solicitorhoz menni, elég ha egy kis segítséggel (mondjuk a CAB-bel) összeszeditek a lehetőségeiteket, s az alapján mérlegeltek, megéri-e a hercehurca, vagy sem.

Én személy szerint nem javasolnám, hogy még tegyetek lépéseket ezügyben. Szokták emlegetni a tanulópénzt, meg hogy időnként le kell nyelni a békát stb. Lehet, hogy ez volt _A_ mélypont a Ti életetekben (bízzunk benne), s tanultatok belőle annyit, hogy a jövőbe máshogy tekintsetek. Megfontoltabbak, óvatosabbak lettetek, talán még észre sem vettétek. Ha ilyenkor elfuttok, és hazamentek, azt jelenti még nem álltatok készen amúgy sem. Ha sikerül -akár néhány ránc vagy ősz hajszál árán is, de- megmaradnotok, akkor elég erősek lesztek ahhoz, hogy túléljétek az elkövetkezendő 100 évet. Most már felismeritek majd a problémákat és mint látjátok, nem lesztek egyedül, ha meg kell azokat oldanotok. Remek lehetőség ez a blog arra, hogy a segítőkész embereket bevonzza ide. Csak ne szalasszátok el a lehetőséget, mert mi, olvasók sem fogjuk a végtelenségig tűrni a makacs, nem célravezető dolgokat (mondjuk én kiakadtam, hogy autót vettetek az egzisztencia teljes hiányában, de ez legyen az én bajom).

Sok sikert a jövőben, majd még benézek ide, hogy alakulnak dolgaitok.

(már nem tudom, hol írtam, ezért ideírom, bocsi. A legrosszabb pontotok az lehet, hogy idő előtt költöztetek ki. Így az esetlegesen bentragadó összeget, ami már ki lett fizetve bérleti díj gyanánt, nem kaphatjátok vissza. Szintén nem jó ötlet volt az, hogy a depositot "lelakjátok", kiegészítitek, azt írod, hogy ez korrekt. Valóban annak tűnik, mivel azonban "fiddling aroundoltál" az eredeti szerződés körül, ez elég negatív fényben tüntethet fel. Egyébként nem lehet, hogy ez volt a gyújtópont?)
süti beállítások módosítása